Translate

Selasa, 1 Mac 2016

Resepi Kek Mini Susu Kambing Coklat kurma Khalish

Resepi Kek Mini Susu Kambing Coklat kurma Khalish

Alhamdulillah, 
sehari dua ni teringin sangat tekak ni nak makan kek, suami dah belikan kek di kedai tapi macam tak kena dengan selera tekak ni.  3 biji cupcake  yang suami beli habis dimakan, tapi masih tak puas  hati. Tiba-tiba je, terlintas di otak ni nak cuba buat kek mini guna Khalish Susu Kambing. hehe.. 

Merenget-renget aku minta suami buatkan kek, tapi suami tak nak buat. Malas katanya.. Tapi... mungkin sebab kesian tengok isterinya yang sarat ni dok merenget nak makan kek, suami aku bagi cadangan, dibawanya semua peralatan kek, dengan bahan-bahan semua sekali letak depan aku. Termasuk dengan pemutar kek sekali.. Huhuhu.. Jadi, dapatlah aku buat kek sambil duduk bersila.. hehe..thanks alot my beloved husband.. muahh chekitt.. 

Cakap pasal kek ni, aku tak da la pandai mana sangat buat kek, sekadar buat ek pisang tu menjadi la jugak, kek lain masih dalam proses belajar lagi. biasa, kita makan kek coklat  je kan, macam kurang berkhasiat, jadi aku cuba buat kek guna  Khalish Susu Kambing  perisa Coklat Kurma. Kalau dah bancuh minum je dah rasa sedap dan berkenan di hati, mesti kalau buat kek pun sedap jugak. kan??

Resepi Kek Mini Susu Kambing Coklat Kurma Khalish ni aku agak-agak je, tak guna sukatan gram.. hehe.. alergik nak menyukat. huhu.. insyaAllah korang pun boleh buat kek mini yg berkhasiat ni.. 


Bahan :
2 biji telur, 
setengah cawan tepung naik sendiri (blukey), 
1 sudu besar mentega pelangi, 
4 scoop Khalish Susu Kambing Coklat Kurma (guna scoop yg disediakan) 
setengah cawan gula ( boleh kurgkan lg sebb susu kambing coklat kurma dah manis), 
1/2 sudu teh soda bikarbonat, 
2 cubit baking powder 
Sedikit esen vanila. 

Cara buat : 
- Pukul telur, gula dan mentega sampai kembang.
- Masukan bahan ayak ( tepung naik sendiri, Khalish Susu Kambing, baking powder, soda bikarbonat) dan putar hingga sebati. 
- Kemudian masukan sedikit esen vanila setitis.
Panaskan dlu ketuhar /oven 150 darjah api atas bawah selama 10 minit. 
Loyang saiz kecil, boleh jga buat dlm cup kecil ikut kreativiti
Saya guna loyang saiz 10 cm, 
sapukan lotyang dengan sedikit mentega. masukan acuan ke dalam loyang.. goyang-goyang sedikit bagi rata, dan bakar dlm oven selama 20 minit - 25 minit.

ok.. jadilah kek mini seperti di bawah ni.. hehe.. 
sebijik kongsi dengan suami.. mkn sikit pun dah kenyang. selebihnya akulah yg habiskan. haha.. suami cakap, " kek ni sedap. Rugi la buat sikit, kalau x boleh bawa bekal p sekolah nak tunjuk kat cikgu-cikgu. hahaha..!! " . 
Jangan riak ye, suamiku sayang.. 



hj

Tiada ulasan:

Catat Ulasan